Arbeidsrecht advocaat nodig?

U bent werkgever en uw wenst uw werknemer te ontslaan: kan dat zomaar? U bent werknemer en uw werkgever betaalde tot op heden nog steeds uw loon niet uit, wat nu? Het zijn beiden voorbeelden van zaken waarvoor u bij uw arbeidsrecht advocaat terechtkan. Als werknemer of werkgever kan het nu eenmaal gebeuren dat u voor een juridisch delicaat probleem komt te staan. Bovenstaande problemen zijn uiteraard niet limitatief en u kan steeds bij een advocaat terecht die u met raad en daad zal bijstaan.

Kan ik mijn werknemer zomaar ontslaan?

Om kort te antwoorden: nee. U kan uw werknemer niet zomaar ontslaan. Het ontslagrecht onderging in 2015 enkele belangrijke wijzigingen. U kunt natuurlijk samen met uw werknemer, met wederzijdse toestemming, de arbeidsovereenkomst schriftelijk beëindigen. In het andere geval moet u echter wel een geldige reden hebben om uw werknemer te ontslaan. Bovendien zal het UWV of de kantonrechter toetsen of u wel de geldige regels en procedures hebt toegepast. U laat u dus best steeds bijstaan door een juridisch specialist, zeker om het risico van een kennelijk onredelijk ontslag en bijhorende schadevergoeding te beperken.

Wanneer moet ik mijn werkgever een vaste overeenkomst bieden?

Het is mogelijk dat een tijdelijk contract moet worden omgezet tot een vast contract. De algemene regel is dat u maximaal drie tijdelijke contracten mag aanbieden, met een maximum van 2 jaar. Er zijn echter afwijkingen mogelijk voor bepaalde categorieën werknemers of door bepaalde cao-bepalingen. Bij twijfel contacteert u best een juridisch specialist ter zake.

Wat kan ik doen als mijn werkgever mijn loon niet stort?

Loon en arbeid zijn de twee constitutieve bestanddelen van een arbeidsovereenkomst. Uw werkgever kan u dus niet zomaar loon achterhouden. Neem steeds zo snel mogelijk contact op met uw advocaat, zodat hij uw werkgever zo snel mogelijk in gebreke kan stellen. Indien nodig zal uw advocaat een loonvordering instellen bij de kantonrechter.

Kan ik als werkgever aansprakelijk gesteld worden letselschade van mijn werknemer?

Indien uw werknemer het slachtoffer werd van een ongeval door of tijdens het werk, spreken we van een bedrijfsongeval. Als werkgever hebt u de plicht om uw werknemer een veilige werkplaats aan te bieden. Indien er toch een ongeval kon plaatsvinden, hebt u eigenlijk tekortgeschoten in die plicht: op u rust de werkgeversaansprakelijkheid bij letselschade.

Waarom kiezen voor Ontslagspecialist?

Bij ons werken advocaten en juristen die al meer dan twintig jaar gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht. Wij zijn bovendien heel goed op de hoogte over de wet Werk en zekerheid (2015). Zowel als werkgever als werknemer kan u bij ons terecht voor juridisch advies of verdere ondersteuning.

Lees verder op onze website.

Contacteer ons via 0900 -123 73 24 of mail ons via info@ontslagspecialist.nl en krijg een kosteloos eerste advies.